2025 Şeb-i Arûs Programı
Hz. Mevlâna’nın 751. Vuslat Yıldönümü vesilesiyle Şeb-i Arûs Haftası kapsamında Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü ve Kerim Vakfı iş birliği ile hazırlanan “Tevhid” başlıklı söyleşi programı 18 Aralık 2024 Çarşamba günü Ü.Ü. Nermin Tarhan Konferans Salonunda 11.00-12.30 saatleri arasında gerçekleştirilecektir.
Program herkesin katılımına açıktır. Program aynı zamanda Üsküdar Üniversitesi TV’den canlı yayınlanacaktır.
Söyleşi Programı, Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü Müdür Yardımcılarından Prof. Dr. Emine YENİTERZİ ve Ü.Ü. Rektör Danışmanı Cemâlnur SARGUT’un katılımlarıyla gerçekleştirilecektir.
Yer: Ü.Ü. Nermin Tarhan Konferans Salonu
Tarih: 18 Aralık 2024 Çarşamba, Saat: 11.00-12.30
Üsküdar Üniversitesi Youtube Kanalı Linki: http://youtube.com/uskudaruniversitesi
Üsküdar Üniversitesi TV: https://tv.uskudar.edu.tr/
10.00-10.30 Açılış Konuşmaları
Prof. Dr. Emine Yeniterzi
Ü.Ü. Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü Tasavvuf Kültürü ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı
Ü.Ü. Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü Müdür Yardımcısı
Emine Bağlı
TÜRKKAD Başkanı
Cemalnur Sargut
Ü.Ü. Rektör Danışmanı
Kerim Vakfı Kurucusu
1. Oturum
10.30-11.40 Oturum Başkanı: Dr. Öğr. Üyesi Cangüzel Güner Zülfikar
Ü.Ü. Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü Müdür Yardımcısı ve Öğretim Üyesi
Şehvar Tükek Sâmiha Ayverdi’de İkinci Doğum ve Mânevî Diriliş
Deniz Yağlı Sâmiha Ayverdi’nin İnsan ve Şeytan Romanı: İnsanın Tekâmülünde Şeytan’ın Rolü
Serkan İçtem Sâmiha Ayverdi ve Cemîl İnsan
10 dk soru ve cevap
20 dk ara
2. Oturum
12.00-13.10 Oturum Başkanı: Doç. Dr. Zeyneb Çağlıyan İçener
İstanbul Ticaret Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi
Filiz Kavaklı Sâmiha Ayverdi’nin Yaratıcı Hürriyeti
Elif Titrek İ‘lâ-yı Kelimetullah Prensibi: Unutulanı Hatırlamak, Kaybedileni Aramak
10 dk soru ve cevap
20 dk ara
Konser
İstanbul Türk Ocağı Ömürlü Mûsikî Topluluğu
Zekâi Dede’nin Sûzidil Mevlevî Âyîni
Yöneten: Elif Ömürlü Uyar
Özgeçmişler
Şehvar Tükek, Sâmiha Ayverdi’de İkinci Doğum ve Mânevî Diriliş
Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun olan Şehvar Tükek Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Kültürü ve Edebiyatı Yüksek Lisans programını “Tasavvufta Analık Kavramı: Sâmiha Ayverdi ve Vehbi Güneri’ye Mektupları” başlıklı teziyle tamamladı. Kendisi hâlen Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü’nde, İslâm Medeniyeti, Düşüncesi, Tarihi ve Edebiyatı Bölümü’nde doktora öğrencisidir. Kerim Eğitim, Kültür ve Sağlık Vakfı genel sekreterliği görevini yürüten Şehvar Tükek aynı zamanda Türk Kadınları Kültür Derneği İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyesidir.
Deniz Yağlı Sâmiha Ayverdi’nin İnsan ve Şeytan Romanı: İnsanın Tekâmülünde Şeytan’ın Rolü
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunlarından olan Deniz Yağlı Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsünde yüksek lisansını “Sâmiha Ayverdi’nin İnsan ve Şeytan Eserinde İnsan-Şeytan İlişkisi” başlıklı teziyle tamamladı. Kendisi, Enstitünün İslâm Medeniyeti, Düşüncesi, Tarihi ve Edebiyatı Doktora programında talebedir.
Serkan İçtem, Sâmiha Ayverdi ve Cemîl İnsan
Serkan İçtem İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olduktan sonra avukat olarak iş hayatına başlamış hukuk yüksek lisansını New York Üniversitesinde tamamlamıştır. 2023 yılında Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsünde “Tasavvuf Düşüncesinde Cemâl Kavramı ve Sâmiha Ayverdi’nin Cemâl Anlayışı” başlıklı teziyle mezun olmuştur. Kurucu ortağı olduğu hukuk bürosunda avukat olarak iş hayatına devam etmektedir.
Filiz Kavaklı, Sâmiha Ayverdi’nin Yaratıcı Hürriyeti
Filiz Kavaklı, Gazi Üniversitesi İşletme Bölümünden mezunudur. İlk yüksek lisansını “Yeni Avrupa Ülkelerinde Bankacılık ve Girişimcilik” konusunda İtalya’da yapmıştır. Özel bir bankada yöneticidir. Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü’nde “Tasavvufî Bakış Açısıyla Sâmiha Ayverdi’nin İnsan ve Şeytan romanında İnsanın Hürriyeti Kavramı” başlıklı yüksek lisans tezini tamamlamıştır, şimdi Enstitüde, İslâm Medeniyeti, Düşüncesi, Tarihi ve Edebiyatı programında doktora talebesi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
Elif Titrek İ‘lâ-yı kelimetullah Prensibi: Unutulanı Hatırlamak, Kaybedileni Aramak
Bursa’da doğan Elif Titrek Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümünden mezun oldu. Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü’nde Tasavvuf Kültürü ve Edebiyatı Bölümü’nde yüksek lisansını “Sâmiha Ayverdi’nin Kölelikten Efendiliğe İsimli Eserinde İ‘lâ-yı Kelimetullah Kavramı” başlıklı teziyle tamamladı.
Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü’nde, İslâm Medeniyeti, Düşüncesi, Tarihi ve Edebiyatı programında doktora öğrencisidir. Bursa’da özel bir okulda İngilizce öğretmeni olarak çalışmaktadır.